HAMKin vaatetusopiskelijoiden suunnittelemissa keittiötyöasuissa yhdistyvät kouluruoka, suomalaisuus & herkulliset raaka-aineet

Hämeen ammattikorkeakoulun muotoilun vaatetusopiskelijat ovat suunnitelleet Kouluruokakisan 2016 finalistitiimeille uudet työtakit ja esiliinat. Gastro-messuilla 16.3. julkaistavissa malleissa yhdistyvät työvaatteen toimivuus sekä koulukeittiöiden ammattilaisuutta kunnioittava visuaalisuus. Vaatteiden materiaaleista, tarvikkeista sekä valmistuksesta vastaa suomalaisten ammattiasujen konkari, Pajunen Oy. 
 

– Työturvallisuus ja käytännöllisyys huomioiden jokainen ammattiryhmä ansaitsee tulla nähdyksi esteettisesti miellyttävässä asukokonaisuudessa, kiteyttää HAMKin 3. vuoden vaatetusopiskelija Kaisa Leppäkoski, joka on ollut mukana suunnittelemassa uusia työasuja. Projektiryhmään kuuluivat Leppäkosken lisäksi Tiina Varrio, Laura Nieminen, Jonna Heinonen, Suvi Pessinen ja Annina Vento.

Keittiöhenkilökunnan ammattiylpeys saa näkyä vaatteissa

Mia Kettunen Kouluruokakilpailun järjestävältä Continental Foods Finlandilta esitteli projektin tavoitteet ja idean, joiden pohjalta opiskelijat lähtivät realisoimaan visuaalista maailmaa. Suunnittelun ääriviivoina ja runkona toimivat Pajusen jo tuotannossa olevat kokin perustakit, kertoo projektin ohjaajana toiminut vaatetusmuotoilun opettaja Leena Koivunen.
            Tehtävänanto ohjasi opiskelijat suunnittelemaan käyttömukavuudeltaan priimat ja visuaalisesti mielenkiintoiset työvaatteet, joiden kuoseissa huomioitiin Suomen tuleva 100-vuotisjuhla, kouluympäristö sekä ruokien raaka-aineet.
            – Saimme suunnitteluun vapaat kädet, ja kiinnostavia ideoita syntyi paljon. Yhteistyössä Mian ja Jouko Pajusen kanssa ehdotuksia hiottiin ja tiivistettiin. Toimivimmat luonnokset päätyivät tuotantoon. Lopputuloksesta tuli leikkauksiltaan tyylikäs, sopivasti leikkisä visuaalinen kokonaisuus, jossa herkutellaan väreillä ja lapsille mieluisilla kuva-aiheilla, vaatetusopiskelija Leppäkoski kuvailee.
            –  Sen lisäksi, että vaate kunnioittaa kantajaansa, on se myös tapa huomioida kouluruokailun asiakkaita. Kutsunkin kaikki Kouluruokakilpailun finaaliin katsomaan idearikkaita ja raikkaita asukokonaisuuksia! Jos kysyntää riittää, on Pajusella valmius tehdä vaatteita isompiakin eriä, Mia Kettunen vinkkaa.

Yhteistyön kautta luottamusta omiin kykyihin ja pärjäämiseen

Opettaja Koivusen mukaan leimallista koko projektille on ollut sujuvuus. Työskentely ns. oikean elämän yhteistyökumppaneiden kanssa on oiva motivaattori nuorille. Onnistumisten kautta rakentuu vahvan itsetunnon omaavia tulevaisuuden vaatesuunnittelijoita.
            – Tuntuu mahtavalta, että olemme saaneet olla mukana näin mielenkiintoisessa projektissa. Yhtä upeaa ja jännittävääkin on jo opiskeluvaiheessa nähdä oma kädenjälkensä esillä isossa tapahtumassa, Leppäkoski hymyilee ja jatkaa, että lukujärjestykseen on jo tehty tilaa, jotta he pääsisivät näkemään vaatteet tositoimissa kilpailijoiden päällä. 

 

Takit ja essut on nähtävänä Kouluruokakilpailun finaalissa 16.3. klo 10–13 Gastro-messuilla, Helsingin Messukeskuksessa. Malleihin ja kuoseihin on mahdollisuus tutustua tarkemmin myös Pajunen Oy:n osastolla 6k29.

Lisätietoja:
www.parempaakouluruokaa.fi

Painokelpoiset kuvat suunnittelijoista:
www.parempaakouluruokaa.fi/materiaali

Mia Kettunen
IsoMitta / Continental Foods Finland
puh. 040 567 4596
mia_kettunen at continentalfoods.eu
 
Kilpailun järjestää Continental Foods Finland Oy / IsoMitta